Czy ptaki zostają na zimę?

Zimorodek to bardzo uroczy ptak, który z dumą przedstawia rodzinę zimorodkowatych. Jest to rybożerny ptak o nie za dużych rozmiarach. Środkowa Europa, północna Afryka i południowa Azja, to najczęstsze obszary zamieszkiwania tych ptaków. Regularne wędrówki nie są z pewnością zapisane w naturze zimorodka.

Niektóre osobniki decydują się na zimowanie nad zamarzającymi zbiornikami wodnymi, inne zaś udają się do południowej części lęgowego areału. Biototypem zimorodka są czyste, lądowe wody, które przeważnie posiadają dość strome brzegi ze zwisającymi korzeniami i gałęziami. Zimorodki wykorzystują je jako idealny punkt obserwacyjny. Krępa sylwetka oraz krótki ogon to dwie typowe cechy, które opisują budowę ciała tego ptaka.

Ptaki zimą

Zimorodek zwyczajny nie wykazuje również wyraźnego dymorfizmu płciowego. Samiec i samica nie są mimo to w 100% takie same. Dorosła samica zimorodka zwyczajnego ma czerwonawą żuchwę, która u samca, tak samo zresztą jak cały dziób, jest w kolorze czarnym. Zimorodek ma niebieskawo-zielony głowę i grzbiet, którego środek przechodzi w przepiękny kolor błękitny. W identycznym kolorze są także sterówki zimorodka. Sama sylwetka zimorodka jest dość nieproporcjonalna. Długość tułowia równa się bowiem długości samej głowy i dzioba.

Zwykle zimorodek sięga najwyżej siedemnastu centymetrów długości, natomiast masa jego ciała nie wychodzi poza 56 gram. Osamotniony tryb życia kończy się dla tych ptaków z rozpoczęciem lutego, ponieważ to dokładnie wtedy miejsce ma ich okres godowy. W świecie zimorodków to samica ma podziwiać urodę swojego partnera, który, dzięki charakterystycznemu kiwaniu ciała, prezentuje swoje wszystkie wdzięki osobnikom przeciwnej płci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *